Първа помощ

Преди около 5 месеца Ноеми падна както си беше в столчето с все колелото и си удари главата на паважа. Нададе велик рев, рева 20 минути и после заспа в ръцете ми (беше на обед). Каква е процедурата в този случай?

Ноеми най-вероятно дори не си спомня инцидента, но мен ме накара да се замисля и да се огледам за възможности да се подготвя за - не дай си Боже - такива случаи. И открих курс за първа помощ на деца и бебета. Онлайн теорията беше шокираща - има толкова много възможности за мъниците да се наранят, че в началото дори обмислих да се откажа. Но като щраусът си скрие главата в пясъка, това променя ли нещо в ситуацията? За съжаление не :(

Теорията е организирана около различните помещения у дома - хол, кухня, баня, двор, стълби - и дава отговор на много въпроси. Кога трябва да се търси медицинска помощ? Какво да правиш при изгаряне? Как се почистват и превързват рани? Как да се реагира при падане и фрактури? Ожилване или забит кърлеж? Това бяха сравнително "ежедневните" неща. Но какво да правиш при задавяне и задушаване, как се реанимира, как да обезопасиш човек в безсъзнание - това са си стряскащите теми. 
Никога не е късно да се учиш: моята партньорка за упражненията
вчера беше на 70+, но припадаше и се свестяваше като 20-годищна.

Вчера беше практиката, 4 часа. Горкият ми бебешки мозък даваше заето 2 часа след началото, още повече че всичко се случваше по време, когато реанимирам след вечерния маратон. Обдишвахме, правихме сърдечен масаж, превързвахме се, местихме жертвата с хватката на Раутек или спасявахме бебето от задавяне по сандвич метода и чрез прилагане на Хеймлих... Не ви се хваля колко много съм научила, просто се надявам, че всички тези неща ще ви заинтересоват и дори и вие може да изкарате такъв сертификат. Пак казвам, да не се налага, но принципно бихте могли да спасите живот - дори и на улицата.

П.С. Холандският Червен Кръст има приложение как да се действа в критична ситуация или дори да се реанимира. Това за като идея за задълбочаване.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец