Мартенички

Началото на февруари е, но всички, които искат да си направят сами мартенички, трябва полека да се хващат на работа. Последните години на 27 февруари изведнъж се пляскам по челото и се хвърлям да правя мартенички. Тази година ще е различна и искам да дам възможност и на други творчески души да изпробват нещо ново и може би различно.

Ще ви покажа как да плетете рибена кост, панделки и разместена рибена кост. Някога ходех на тъкане в Двореца на децата и там ни учеха как да правим такива традиционални красоти.

От горе на долу: панделки, разместена рибена кост и рибена кост.
Какво ви е нужно? Червен и бял конец, двойни, малко по-дълги, отколкото трябва да е гривната. Безопасна игла, за да се закачи изкуството, за да се плете. Ножичка и малко търпение е време. Готово!
Изходна позиция за панделки и разместена рибена кост. Цветовете се редуват.
Панделки: плете се отзад напред. От снимката горе крайното червено минава над бялото, под другото червено, над бялото. След това минава крайното бяло по същия път. 
Панделки в действие


Рибената кост изисква друга стартова позиция, конците са симетрично подредени, от вътре и отвън. Най-левият конец минава над втория, след това най-десният минава над следващите 2. Прехвърлихме външните конци вътре. Продължаваме така.
Изходна позиция за рибена кост. Левият червен конец минава над белия до него, десният червен над белия и червения. 
Рибена кост. За всички плетки важи: дръжте здраво конците, както им е редът.

За проверка дали сте внимавали е разместената рибена кост. Изходната позиция е като за панделките, но се плете разбира се на рибена кост. 
Разместена рибена кост.

Това са симетрични гривни на четири конеца. Шарена рошава плитка на три конеца също е вариант, на мен лично винаги ми е трудно да реша дали искам повече червено или бяло.

Приятни занимавки!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец