Мартеници 2: гайтан и усукан конец

Друга красота, която някога научих в кръжока и искам да споделя с вас, е гайтанът.Той е значително по-сложен от другите, затова качвам видео как точно се плете. Нужни са два конеца, в случая показвам с бял и червен. Плетката е много стегната, затова е нужно много по-дълъг конец - за около китката си отмерете дължина поне колкото цялата ръка от пръстите до рамото. С единичен конец се плете по-лесно, но ако искате по-дебела гривничка, сложете двоен - с такъв показвам - или дори повече конец. Недостатък тогава е, че трябва много да се опъва, за да стане гладка плетката. 

Направете възелче и хванете между палеца и средния пръст. Показалецът служи за кука - белият конец е опънат около него, а с другия показалец правим бримка с червения - бъркаме отпред, за да я извадим. Внимателно стягаме бялата бримка. 
Как се започва гайтанът? Не обръшайте внимание на хаоса на заден план.
Четейки това, вече ви виждам да се питате: Какво?!?!?!? Да живеят новите технологии, надявам се видеото долу да го обясни по-добре. 

Исках да направя и видео за червено-белия усукан конец, който може да се използва за лесна гривничка или за основа за по-интересни произведения. Обаче намерих една друга творческа душа, която освен всичко има и много по-добра техника.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден