Уотц ъп, УотцАп?

Приложения за директна комуникация
Бел. авт. Игра на думи what's up WhatsApp? - Какво става, приложение за кратки съобщения, наречено УотцАп? По долу под УотцАп имам предвид не само това приложение, но и съпоставимете като Viber, Телеграм и т.н.

Прибирам се вкъщи, а пощата покана да се включа в УотцАп-групата за гражданска криминална превенция в квартала. Оглеждаме се, а ако видим нещо подозрително, се предупреждаваме и така противодействаме на крадци и други подобни. Пращаш си телефонния номер и си част от бдителните граждани.

Във вторник ме добавиха в УотцАп-групата от седмичната занималня, където ходим с Ноеми и Данаил. Всичките деца ги знам по име и възраст, дори мога да реша пъзела кое към коя майка е, но на телефона си виждам само числа (и малки размазани снимчици). Иди разбери кой кой е. Любезно помолих да се представят със собствено име и това на чадата - а една творческа душа хвърли и снимка на отрочето си, наред с тази информация. 2 часа пиукане в работата и 30 съобщения със снимки по-късно, мистерията е разгадана. Имена, които ми бяха профучали край ушите, заместиха числата. А пиукането бодро продължава - ще има нов курс за бебешки танци, ах, колко жалко, че ти няма да можеш, виж тази статия за махане на памперси и т.н.

Още групи. От курса за бременни с Ноеми. Активността е ниска след близо 3 години. От време на време някой заблуден поздрав или интересна статия. Група за рожден ден. За подарък за сватба. Семейната с мама, татко и братчето. С приятелки от гимназията. Спортните другарчета. И т.н. Освен тях стотина "лични" разговора с приятели, познани и не толкова познати.

С новите технологии аз лично почти се отучих да говоря по телефона. С малки деца такъв директен разговор е често почти невъзможен, а ако и от другата страна има деца, шансовете за връзка клонят твърдо към нула. Виж обаче на апчето ще отговори/отговоря при първа възможност. Освен практично, УотцАп и ко предлагат и бърза комуникация. Я си погледнете телефона и пребройте целите изречения. А сега и съобщенията от една, две или три думи. Какво е съотношението?

Така се пускаме безбройни, но кратки съобщения, изпъстрени със засмени и тъжни лица и всякакви други щури иконки. Понякога само с иконки. Но в огромни количества. Получава се една какафония, преплитат се по пет, десет, че и повече разговора. Обикновено или ние не чуваме, или нас не ни чуват.
Семейната вечеря на бъдещето или донякъде днешна реалност?
Е, сега какво? Да се върнем в каменната ера? Да захвърлим кратките съобщения и да почнем да пишем дълги имейли? Или дори писма, помните ли ги, на хартия? Това също е идея, но моята изходна точка е друга. Нека се замислим какво ни дават и какво ни взимат тези услуги. Колко често завършвате една или повече мисъл там? Знаете ли как се чувства реално вашият "събеседник"? УотцАп и ко сякаш тръгва да заменя понякога директния контакт с другите, дори тези наблизо. Но няма как да да ни даде това, което получаваме от личния физически контакт: спонтаната усмивката, изненадата в очите, умилението или раздразнението, докосването или прегръдката. Та колко често УотцАп-вате и колко често говорите наистина - като за да изслушате и разберете? Това за хората, които са наистина важни за вас?

При мен определено има мегдан за подобрение. Да се видим на кафе не е възможно във всички - много? - случаи, поне не веднага. Но пък следващите ми контакти могат да бъдат различни. А. Разговори
Б. водени съзнателно и концентрирано.
Качество вместо количество. Усилие вместо удобство. Но пък истински контакт. Макар и на разстояние.

Та уотц ъп при вас?

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец