Торта-заек за рожден ден

Миналата седмица бяхме на почивка и ни забавляваше един заек. Затова предложението ми за торта-заек по случай 4тия рожден ден на Ноеми беше посрещнато с огромен ентусиазъм.

Получи се много добре - помощниците едва ще дочакат до утре.

Ако искате да повторите вкъщи, изберете любимата рецепта за торта. Нашият заек е от меден блат със сметанова замазка. За лицето добавих какао в сметаната. За тортата са нужни 2 блата, като единият се разрязва на 3: от страни ушите, средната част остава тялото.
Техническа инструкция: © и благодарност на нашата баба.
Практически трикове:

  • Преди да започнете си помислете на какво ще сервирате заека и за предпочитане вземете по-малка форма. Този заек е с блат 18 см, но завършената торта е на 40 см дълга. 
  • Тавичка за фурна беше моето решение, покрита с алуминиево фолио за разкош.
  • За това се сетих малко късно, но в крайна сметка се справих: тортата (поне моята) трябва да преспи в хладилник. Да събера тавичката от фурната вътре беше висша маневра, подобна на паркиране на заден ход в много точно отмерена клетка.
  • Блатовете трябва да изстинат, преди да се махнат от формата (и това два пъти)  и съответно произведението да се сглоби. На мен ми отне като цяло три, три и половина часа. За съжаление малките помощници се усещат, че са нужни точно накрая, когато поне аз бях поизморена и изнервена - техните палави ръчички бяха навсякъде. За спестяване на викане и нерви, обмислете варианта на финалната права да сте сами в кухнята - така и изненадата за рожденика ще е по-голяма.
Неуморни помощници + няколко часа занимания в кухнята = взривоопасна комбинация
Приятно печене и украсяване!
Почерпка в яслата: ядливи чашки за сладолед с пролетни плодчета и чадърче. Особено последното беше хит!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Мартеници 2: гайтан и усукан конец