Беберон: любовно обяснение с елементи на омраза

Бебе значи биберон. Поне аз така си мислех. Съответно Ноеми, която имаше отлично изразени колики, го получи пре първа възможност. Тук кърмените бебета могат да му се насладят едва около 4 седмици след раждането - до тогава усвояват само техниката на сучене, която е различна от биберонената техника. Беше истинско тържество да си върна кутрето - което до тогава служи като биберон - и да си имаме доволно бебе. Биберонът е магия - успокоява мигновено неспокойното ревящо бебе.

Няколко месеца по-късно четох една статия от лагера на (умерените) противници на биберона. Биберонът - позволявам си свободен цитат - е средство да накараш бебето да млъкне, защото точно сега не ти се занимава. Хмм, защо ли това ми се стори познато и достоверно? Как това каране да си замълчи се връзва с идеята ми за самостоятелно и независимо дете? След този момент на осъзнаване биберонът беше резервиран само за заспиване, през деня просто спрях да го взимам с мен навън. И така месеците се изнизаха неусетно, ето утре стават точно 23. Биберонът се поисква, когато я сложим в леглото - всеки път тайно се надявам да не го поиска...

Последното тотално отказване ще е тежко. Най-често се чува 3 дена як рев и после е забравено, най-доброто решение, което са вземали. Но това ми звучи като пост-фактум виждане. През самите дни на отказване си е ад. Трябва да сме добре наспани и на една линия - Ноеми усеща отдалече кой е на път да се пропука и насочва усилията си натам. Аз се опитвам да я облъчвам - уж я уча на колко е години, но всъщност й повтарям, че като стане на 2, ще й отнемем биберона. Тя на няколко пъти също повдига въпроса, но ме съмнява, че ще се даде без бой. Допълнително утежняващо обстоятелство е, че използваме - предимно Евалд, защото той е отговорен сутрин за нея - биберона като средство за удължаване на съня, когато тя се събуди много преди 7 и особено през уикенда. Страхувам се, че това ще бъде много по-тежко от момента на заспиване и ще раздели фронтовете. От друга страна с всеки изминал ден отучването става все по-тежко. Ако някога знаех това, което знаех днес, бих я обезбиберонила преди да навърши годинка, но уви този момент го пропуснахме.

А Данаил? Той няма биберон. Нямаше колики и с целия театър сега с Ноеми не видях смисъл да му дам ей така. Той си заспива без проблем и без оплаквания. Само дето през деня понякога ще си изяде ръцете. Като го видя така, се чудя дали не се вкарваме в следващия филм - но така или иначе ще е касов хит.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец