По пътищата на родината: бързият влак за Варна от първи коловоз

Бързият влак за Варна тръгва от първи коловоз на гара София Север. Тум - дум - тум.

Гара Север е една мраморна постройка в част от София, за която не съм и подозирала, че съществува - като това по никакъв начин не характеризира мястото, а по-скоро мене. Около нея има диворастящи храсти и порутени постройки, ама проверих няколко пъти, влакът наистина тръгва от там.

Минаваме през сградата, паметник на социализма - тоалетните клекала се откриват по миризмата, има течаща вода, но това е всичко хигиенизиращо там - и излизаме на пероните. През няколко перона стои лъскав влак, хора слизат и излизат от него. На първи перон - той е първи по под разбиране, защото табелка няма, но другият като е четвърти, този няма кой друг да е - няма нищо пред гарата, вляво от нея стои набит в нищото един влак целия с графити и 4 вагона... реших, че той е стационарен там, а нашият още не е пристигнал. Чакахме, защото имаше време, но моментът на тръгване наближи без съществена промяна в композицията около гарата - само лъскавият влак отпътува... питах пак и ми казаха, че влакът с 4 вагона, забит в нищото, е нашият. 


Край него се суетяха мъже с оранжеви жилетки и чукчета в ръка, имаше и мъже и жени със сиви ризи и папки в ръце. Някои имаха и свирки. Един мъж с униформа и кръгче на палка със зелена точка от едната и червена от другата страна, помаха със зелената точка към нас, изсвири свирка и влакът тръгна с клаксон...


Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Мартеници 2: гайтан и усукан конец

Торта-заек за рожден ден