По пътищата на родината: първа среща с БДЖ

Решихме таз годишната ваканция да мине под знака на железопътния и/или обществен транспорт. Старателно изучил страницата на БДЖ за видове билети, позачудих се как така от София до Велико Търново или от Велико Търново до Варна да повече от 4 часа, но проверка в Гугъл показа, че и в двата случая става дума за повече от 200 км (от Амстердам с влак за 4 часа се стига до Франкфурт или Париж, простете ми референтия кадър), та се успокоих. 

Билети за влака могат да се купят онлайн, но преди да тръгнеш да си търсиш билета, камо ли да го купиш,  трябва да се регистрираш. Тъй като на нас ни трябват 6 билета, не съм (бях) убедена, че ще мога да го направя онлайн, та дори и не опитах.

Източник: БДЖ.бг
Източник снимка: БДЖ.бг

Билети в София могат да се закупят по гарите или на касата в подлеза на НДК. Тъй като бяхме в центъра, избрах НДК. Две отворени гишета, опашка от 4 човека. Поддочути разговори на опашката:

"Билети за 17-и има ли?"

"Ами пускат ги 5 дена по-рано, елате утре."

"Добре, утре ще мина".

---

"Да резервирам спален вагон за връщането от морето" - дава се една камара хартия, група от 9 пътуващи.

"Ох, ама защо така са ви дали спален вагон само в едната посока? То е против правилата... да още не са ги били пуснали, я да видим, пуснали ли са ги? Ах, мале, сега трябва да въведа 9 пъти кодовете от 15 цифри на билетите. Оставете ме, трябва да се концентрирам, че ако объркам нещо... ама вие всички ли чакате на опашката? Я, моля ви, да излезете навън, че няма климатик тука (действително навън са завидни 30 и отгоре градуса, бел. ред.). Айде излезте да се разходите..."

Въвеждането на номерата отне 60 минути :(

---

Дойде и моят ред. 

"Билети до Велико Търново, моля, за двама възрастни и четири деца. Две са на 6 години."

"Ама Вие защо не си изкарате една семейна карта, тогава пътувате с 50% намаление?"

"Ама ние може да пътуваме като малка група, не може ли? Едното дете е на 9, то пътува на детска тарифа, другото е на 11, на нормална".

"А, детската тарифа за група важи само с карта за деца."

"Ох, добре, какво трябва, за да изкарам карта семейство?"

"А, казах Ви аз. Ами идвате с актовете за раждане на децата, лична карта и паспортна снимка и става веднага. Пътувате с бащата една година с 50% намаление във втора класа."

"Актове за раждане?!?!?! Нямам идея къде са... хайде да пътуваме като малка група..."

След малко пъшкане "Ох, вие днес ще ме побъркате" си тръгнах с една камара хартия: по един билет и едно резервирано място на отделен бон на човек. 

На другия ден дойдох и си изкарах семейна карта.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Мартеници 2: гайтан и усукан конец

Торта-заек за рожден ден