Черноморски - и не само - впечатления 2: пластмаса навсякъде

Бяхме на разходка из село Малки Чифлик, до Велико Търново. С куче, нагоре над селото. За няма 50 метра събрахме 20+ малки и литър и половина бутилки, 5-6 кена, 2 кутии от цигари. Това на самия път между кофи, на метър от пътя имаше още по-обилно и голямо разнообразие 😞

*

Варна. Слизаме към плажа през морската градина. Отново пластмасови шишета, кенчета от енергийни напитки, бирени стъклени бутилки. Хвърлени в тревните площи, макар че в началото и края на стълбите да има кошчета за боклук. Долу на чешмата за минерална вода отново се намира колекция от пластмасови бутилки, както и малко счупени стъклени. 

До стълбите към плажа 

Хубавият шадраван зад чешмата

*

На пазар във Велико Търново. Всяка покупка се слага в отделна пластмасова торбичка, "да ги премеря". Аз след това си вадя покупките и си ги слагам в моята платнена торба, което ми носи поглед "тази е ненормална".

*

Супермаркет в село Малки Чифлик. Кофичка кисело мляко, бисквитки, бонбони. 

Торбичка желаете ли? Да? 15 стотинки е.

*

Всички тези пластмасови бутилки и кончета, въргалящи се на земята, предизвикват объркване в мен. Защото в Холандия или Германия, всяко шише (от 2021) или кен (от 2023) струва пари: плащат се между 15 и 25 цента на парче, които си получаваш обратно, като ги върнеш... в Холандия беше въведено преди около година и все още не са съвсем доволни от резултите: събират се близо 70% от всичкия амбалаж, пуснат в обръщение (68% през 2022). Кеновете сред природата са намаляли с 75% в края на първата година. Същевременно има оплаквания особено в големите градове, че кошчета за боклук биват разбивани, за да се вземат бутилки/кецове, което пък води до други боклуци и щети. Явно няма панацея. Но по-малко боклуци по улици и градинки са винаги добра идея.


Източници:

  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Statiegeld
  • 87 miljoen euro aan niet-geïnd statiegeld van plastic flesjes in 2022 - https://nos.nl/l/2508902
  • Minder plastic in zwerfafval in 2023, maar: 'Het kan veel beter' - https://nos.nl/l/2503649

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Мартеници 2: гайтан и усукан конец

Торта-заек за рожден ден