Как да оцелееш в Икеа?

Икеа - поне за мен, но и за доста други хора, е като приказка за възрастни. Всичко в магазина е красиво, подредено, практично
Какво става като тръгнеш да го пресъздаваш вкъщи често е различна история

Толкова хубави аксесоари, виж, това е само едно евро, но пък какво хубаво ти става, всъщност ние за друго дойдохме, ама нека го вземем. 
И така евро по евро се оказват мнооого евра на касата.  

Това пречистващо преживяване се превръща в мираж с появата на децата. Защото докато обиколиш целия шоурум и после аксесоарите, за да стигнеш до касата, си се изпотила много пъти, преграхнала си, гърбът те боли от постоянното откопчване на съкровището от всички експонати - а на касата се оказва, че си забравила половината неща, за които бяхте тръгнали. 

Наскоро ми се наложи да отида - сама с двама помощници. След сериозна подготовка оцеляхме, дори може да се каже, че се позабавлявахме. Как да го направите и вие ли? Ами слушайте:
ИКЕА предлага специални колички за пазаруване с кола и кормило, което мъниците въртят.
Преживяване за всички - каране на танка
  1. Направете списък какво ви трябва. Проверете онлайн къде се намира и дали е в наличност! Няма по-неприятно усещане от това основната цел на посещението да е изчерпана. Елате другата седмица... Молете се да не ви трябва нищо от шоурума - така слизате директно на аксесоарите и скъсявате на половина пътя. 
  2. Икеа не са вчерашни - имат специални детски колички. Напъхайте децата в една от тях. Внимание! Те са като танкове: много тежки и неманеврени, огромни. Ако ударите някого, извинете се любезно и не обръщайте внимание на хората, които мърморят, че дори такава кола не можете да карате. Ако натоварите количката с 25 кг живо тегло и още няколко кила стока, те ще ви поздравят за изключетелните умения. 
  3. Децата са две, колата е една! Малкота сяда първо отпред (в нашия случай голямото трябваше първо да се събуди, а пред мен беше по-лесно да й придържам главата). С голямото се уговаряте кога ще се сменят, ние го направихме след посещението в детското отделение, като слезнахме долу. 
  4. Обявете награда: сладолед, като излезнем. Формулирайте ясни критерии кога ще има награда и предупреждавайте, когато се очертава неизпълниние, в ранен стадии.
  5. След 15 минути обикаляне дайте почивка за "разтъпкване". Ресторантът горе идва твърде рано, а и намалява стойността на наградата. Преди касите е стратегически добър момент. Тъкмо да са по-спокойни за финалното ви изпитание.

    Децата си лежат на изложения хамак в мебелния магазин. Идея за стимулиране на кооперацията и послушанието на децата.
    Разтъпкване 2
    Деца се катерят на столчетата, изложени в мебелния магазин.
    Разтъпкване 1
  6. Касите на самообслужване най ми се нравят. Дали защото вървят по-бързо или от тръпката да се сканираш сам - не знам, но дори и с децата там плащам. Включете децата да подават нещата, за да ги сканирате. Ще се обяснения и повторни покани, но поне всички имат една цел. Иначе те ще си измислят с какво да се занимават, но целият процес по преминаване през касата ще отнеме в пъти повече. 
  7. Ура! Достигнахме заветната цел - покупките са в количката, време е за празненство. Изборът ми падна на замразено кисело мляко, по-здравословна алтернатива, ако наистина има кисело мляко в него. Взех 3, което се оказа много амбициозна цел. Чашките са големи и се пълнят с връхче. Не че не ги изядоха, но всеки опит да приключим преждевременно беше посрещан със страшен рев. За другия път: две порции с 3 чашки и лъжички. Ще се дели!
    Двете деца слушаха майка си по време на обиколката в ИКЕА и си заслужиха сладка награда - замразено кисело мляко на изхода.

    Двете деца слушаха майка си по време на обиколката в ИКЕА и си заслужиха сладка награда - замразено кисело мляко на изхода.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец