Ние и историята

Помните ли уроците по история? За възстания и преврати, за ново начало и възход? В училище тези неща изглеждаха толкова далечни и големи. Понякога си мислех в какво интересно време нашите предшественици са живели.

Напоследък обаче все повече ми прави впечатление как около нас се случва все исторически неща, които след време ще вдъхновяват хората да възкликват „какво интересно (объркано) време!“. Будиш се сутринта и изведнъж атентати в Париж! Париж, това е при нас. Малко по-късно Брюксел – познавам хора, които живеят там, това дори е по-близо! В петък с невярващи очи чета, че Великобритания иска да напуска ЕС. Какво ще стане с моята колежка от Англия? Ами познатите неангличани, които живеят и работят там? Нашият много свързан свят доближава всички тези събития до нас.

Какво означават тези събития, ще покаже само времето. Нашите деца ще ни питат някой ден какво се е случвало, защо се е случвало. Ние сме живата история – и все още сме в състояние да я повлияем, да я напишем – доколкото това е в нашата сфера на влияние. Струва ми се, че основният начин е с възприятието на света, което даваме на децата си. Дали страхът и съмниението ще ги водят или пък любопитството и вярата в хората като цяло? Това ще определи избора, който ще направят по-късно. Дали ще изтласкват различните хора извън система, които потенциално ще се връщат да я рушат, или пък ще допринасят за повече възможности за всички и потенциално по-малко конфликт?


Какво ще разказваме на децата си? В какъв свят искаме да живеят?

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Мартеници 2: гайтан и усукан конец

Торта-заек за рожден ден