В кухнята за вкусно и здравословно

Наскоро тукашната организация за здравословно хранене публикува нова препоръка. Вкарваш си пола и възрастта и ти изплюва какво и по колко трябва да ядеш (за съжаление се предлага само на холандски). По този случай се започнаха да се цитират изследвания как децата не ядат достатъчно предимно зеленчуци - за тригодишно това са между 50 и 100 г на ден, за 7-годишно между 100 и 150, за 10-годишно 150 - 200, а 15-годишните (и възрастните) се нуждаят от 250 г на ден.

По този случай се натъкнах на рецепти със скрити зеленчуци, като например палачинките с моркови. Първият опит не беше особено успешен, но днес втория път палачинките бяха посрещнати с нескрит ентусиазъм от малки и големи.

Необходими продукти:

    Необходими продукти
  • като за стандартни палачинки: 500 мл прясно мляко, 3 яйца, 300 г брашно
  • настъргани моркови. Колкото по-финно ги настържете, толкова по не се усещат. За количеството - не се увличайте. Първия път като се замисля трябва да са били над половин кг и настъргани на едро. Този път имах 6-7
    Първи неуспешен опит


    изостанали малки тънки морковчета - може би 200 г.
  • още малко прясно мляко, тъй като морковите допълнително сгъстяват и палачинките стават много дебели. Добавяйте по малко, докато стане с желаната консистенция.
Палачинките се пържат и гарнират както обикновено. За тези, които искат да са сигурни,
че чадата си изяждат порцията зеленчуци наведнъж, препоръчвам бебешката плънка.

Днешният вкусен обяд.



Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец