Особености на високорисковата бременност и раждане в болница в Холандия

Две чертички...

Урааааа.... леле!

Общо взето такива мисли ми се завъртяха в главата, когато тестът за бременност се оказа позитивен. И веднага започна едно чудене: дали и третия път да се пробвам да родя вкъщи?

+/- 4 седмици по-късно отиваме за първи ехограф, да видим дали и какво. Първи сме тази сутрин:

Ето, едно сърчице, как хубаво тупка... Чакайте, има и второ...
Изненада! Не едно, а две сърчица-човечета
С тези думи ми беше отнет изборът къде да раждам. Близнаците или многоплодовата бременност се третират по дефиниция като високорискови и акушерката те прехвърля в момента на констатирането й на гинеколозите в болницата.

Какви прилики и разлики установих в сравнение с първите два пъти?
  • При високорискова бременност се изхожда от факта, че нещата не са наред. Като питаш чичко Гугъл за бременност с близнаци, виждаш предимно, ако не само списъци с усложнения. На първия "преглед" просто ми изредиха завишените рискове: анемия, прекалена загуба на кръв, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, близначни синдроми и т.н. Попитаха ме имам ли въпроси и ме пратиха да си ходя. Едва ли е учудващо, че повече от половината бременност аз само чаках нещо да се обърка и се чудех защо се чувствам що-годе нормално. 
  • За да се изключат или пък уловят такива усложнения в ранен стадии, общо взето всеки преглед започва с ехограф: сърдечна дейност, растат ли и колко. Превентивно се дават хапчета за желязо и фолиева киселина. Шийката на матката започва да се мери от 20тата седмица.
  • Ако се установи отклонение - в моя случай шийката на матката се беше скъсила значително към 25тата седмица - се започва едно изкъсо следене и мерене, подплатено с допълнителни тестове, търсеши други вещества/индикации, че раждането предстои скоро. То май е установено, че бременните имат нужда от спокойствие, но този подход поне при мене предизвика дискомфорт и съмнения. Прегледите отново бяха центрирани около резултатите на тестовете, но не и душевното състояние на родилката.
  • Положението на бебетата определя дали нормалното раждане е сред възможностите или пък се налага цезарово сечение. Бебето, което е първо, трябва да е с главата надолу,  второто е хубаво да е с главата надолу, но в зависимост от преценката на лекаря и политиката на болницата, подседалищно раждане е допустимо. В една фейслбук група за пресни майки ми на близнаци ми направи впечатление, че много - може би дори поливината - от близнаците там са се родили естествено. Често се налага да се стимулира процесът: раждането да се предизвика или поне процесът да се подпомогне.
  • Едно раждане на близнаци е масовка: в моя случай бяха 6 или 7 човека в стаята (отговорният гинеколог, две специализантки, една коасистентка, акушерка и по една медицинска сестра на бебе). Извън стаята е извикан на място цял операционен екип и двама педиатъра, по един на бебе. 
  • След изписването от болница грижите за родилката и бебетата се поемат отново от акушерките. Странно да се върнеш при някого, когото не познаваш, а и те не те знаят, когото я си видял веднъж-два пъти, я не. Две домашни посещения първата седмица и пътищата ви отново се разделят, но все пак... 
Три дни преди официално да удвоим броя на децата
Превъртайки лентата, съм много благодарна и щастлива как се развиха нешата. Между 25тата и 30тата седмица празнувах всеки ден, защото той можеше да е последен за бременността. От 35тата седмица - кой би казал, че ще го докараме дотам - започнах да отброявам обратно: повече от 38 седмици топличко не се полагат на близнаци, а особено последните дни преди раждането - 37+3 - сериозно си ми тежаха. Бебетата се родиха спонтанно, макар и под заплаха: на сутринта щяха да ме индуцират. И понеже са шампиончета (като мене), не видяхме нито операционния екип, нито педиатрите. 10 часа след раждането си бяхме вкъщи в пълен състав - какво повече може да си пожелае човек?   

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Мартеници 2: гайтан и усукан конец

Торта-заек за рожден ден