Седмичен пазар

Нормална сцена преди 4+ години:
"Какво ще вечеряме днес?"
"Не знам, ще погледна какво има в магазина и ще го измисля.".
Резултат: пазаруваше се през ден, по малко.

Нормална сцена последните месеци:
Събота сутрин. Ще ходим до супермаркета, трябва да заредим за седмицата. Неистов опит да измисля какво ще ядем предстоящата седмица - за уточнение поне 6 вечери, по възможност здравословни и приемани от чадата, както и да запиша съставките (доказала съм, че без списък се прибирахме с половината съставки). Стандартните неща - кисело мляко, неща за сандвичи - ги взимаме почти интуитивно, издънки там е нямало. Обаче творческият процес по създаването на менюто не се получава никак спонтанно, Затова съботата сутрин беше за мен един, меко казано, стресиращ момент. Постигнах известно подобрение, като започнах да си събирам рецепти, обаче общо взето ги готвех веднъж, при успех, два пъти и после ги забравях...

Решението:
Рецептите се записват в Гугъл Док, със заглавна страница. Всичките успехи събрани на едно място. Харесвам си едно, кликвам на него и виждам съставките и ги преписвам. Спонтанен момент в супера при вида на някаква промоция? Ами отварям списъка и виждам какво друго ще е нужно за цяло ядене. За вдъхновение, можете да разгледате моята директория. Може де не ви е много полезна, защото е предимно на холандски, но за всички смесени двойки - това е начин да не трябва вие да правите винаги списъка за пазар, мили дами :).

Тази събота беше пилотът. И много ми се хареса. Няколко предимства на седмичния пазар, за тези, които се чудят, или за тези, които оперират в първата ситуация:

  • Спестява време.
  • По-разнообразна и богата храна. Изведнъж започнах да ползвам нови продукти и гарнитури, за които преди не се бях сещала или пък нямах налични.
  • Намалява разходите за храна.  
  • Намялява разхищението. В събота сутринта хладилникът е празен, особено чекмеждето за плодове и зеленчуци. Позабравих въпроса сега какво да правя с тази поизостанала тиквичка/чушка?
Пратете после да видя вашите дигитални кулинарни сборници!
Седмичен пазар с помощници и новата лимузина

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец