Ваканционен наръчник по оцеляване

Ваканцията мина и замина, аз все още се възстановявам - от почивката и от шока, че докато бяхме в самолета, някой безвъзвратно сви 10 - 15 градуса и джапанките бяха погребани, за да направят място за зимните якета и ботушите. Но спомняйки си с умиление, има три неща, които вярвам, че и на вас ще са полезни.

1. Идеалното място за почивка с деца не съществува (освен ако нямаш още няколко чифта ръце, двама родители с две малки деца е 24/7 занимавка с елементи на оцеляване). Спокойствие или удобства, природа или цивилизация, свобода или удобства - не можеш да имаш всичко и то да е пригодено за деца. Хотел с анимация и ал инклузив ще е фрашкан, но пък ти нямаш особени задължение, нашата къщичка беше тиха и на прекрасно място, но пансионът беше за наша/моя сметка. Всичко зависи от личните предпочитания и възможностите. С непроходили деца като цяло си изправен пред предизвикателството, че няма особено къде да ги пуснеш да изследват света, което за всички е много неприятно. И първия път пътувахме по същото време, но тогава съотношението деца - родители беше с 50% в наша полза, а и бяхме по в цивилизация. Опитайте се да си представите как би ви изглеждал денят там с децата - и да, знам, че е трудно, почти невъзможно - а не се хвърляйте на първата реклама, която обещава рай за деца и родители. Как дефинират рая? Ние имахме неограничено количество детски играчки, обезопасени тераси и различни други занимания. Определено беше child friendly, но то би било идеално да отидеш с една сюрия деца над 5 и под 15 години... Това обаче на препатил акъл го заключих.

Детска площадка в околовръст или като цел на дневните екскурзии е силно препоръчителна.

Детска площадка 1
Детска площадка 2

2. Децата имат нужда от рутина и сигурност в променящата се обстоновка. Това, което можем да повлияем, е редът и горе-долу времето на нещата, до известна степен и съдържанието и конкретното изпълнение на програмата. За родители на деца със здрав апетит това е лесно - закуска, 10 часа, обяд, 4 часа, вечеря - и готово. От там нататък опит да се докоснеш до местната култура и обичаи: забележителности (включително горе-споменатата детска площадка), храната, контакт с местното население. Мангото и райската ябълка бяха невероятни, тортилята и местния специалитет от пържен патладжан със палмов мед бяха хит за всички генерации, а моят ръждясал испански беше достатъчен, за да се ориентираме, намерим автентични атракции и да знаем какво се случва около нас. Като родители ние също се създадохме "ваканционна" рутина - кафе паузи, а за приключването на деня бяло вино с местно мезе (моля без коментари по изпълнението). 
Патладжанът като местен специалитет
И пак същият патлаждан

Прилагайте рутината обаче гъвкаво - ние обърнахме менюто на обяда и вечерята на третия ден и това направи животът и ваканцията много по-лесни. 

3. Много практичен съвет: не тръгвайте никъде без парфюмирани торбички за изхвърляне на памперси. Струват 2 евро 100 броя и освен по предназначение могат да се използват и за хиляди други нужди. Няколко примера: организиране на багажа - резервни комплекти дрехи за всяко дете се пакетират отделно/играчки се окомплектоват, пренасяне на храна, макар и малка торбичка за пазаруване, изолатор за мръсни дрехи, дрехи тип биологично оръжие... 

Отворена и благодарна съм за вашия опит и съвети! Какво ще добавите?

Коментари

  1. Продължавай да споделяш опит и съвети... че сме замислили първото пътуване с двете през декември :)

    (големи са сладури, а снимката с люлките е разкошна!)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Плами!

    Има един вариант, които ние обмисляме евентуално за следваща ваканция, и това е баба и дядо да дойдат с нас. Разбира се това създава една нова динамика и предизвикателства, но поне имаш шанс да поспиш или просто да гледаш в празна точка... като/ако го пробваме този вариант, ще споделя дали ни работи идеята. Къде планирате да ходите?

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Плами!

    Има един вариант, които ние обмисляме евентуално за следваща ваканция, и това е баба и дядо да дойдат с нас. Разбира се това създава една нова динамика и предизвикателства, но поне имаш шанс да поспиш или просто да гледаш в празна точка... като/ако го пробваме този вариант, ще споделя дали ни работи идеята. Къде планирате да ходите?

    ОтговорИзтриване
  4. Тестово в близките седмици ще отскочим до Търново с една нощувка. Пък за декември още се чудим, може би към Смолян. Готвим се за по-голямата цел - да отидем до Германия на гости на кака :)

    ОтговорИзтриване
  5. Аз бих казала, кака да се готви, ама това е въпрос на гледна точка ;)

    Ще летите ли? Мога да се напъна за оцеляване по летища и в самолета - имаме сериозен опит...

    ОтговорИзтриване
  6. Тя е ентусиаст (засега) :)

    Планът е да отидем с кола. Веднъж вече го правихме и ни хареса, но тогава бебешоците още ги нямаше ;)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Коментари, идеи, желания - споделете тук!

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец