За здравеопазването и бебетата

Данаил вдигна температура за първи път. 38,4 беше най-високата, иначе около 38,0. Общо взето е във форма, само че тук правилото е температура под 3 месеца = доктор. Та ние вчера ходихме на извънработновремения дежурен домашен лекар. Най-странното беше, че ни приеха в същата стая, в която влезнахме за първи път и с Ноеми. За мен беше почти емоционално.

Актуална тема е сравнението на здравните системи в 37 европейски страни (виж дир.бг и самия доклад). Холандия е на първо място, България на дъното. За съжаление по всички показатели България се представя незадоволително. А Холандия, макар и на първо място, има повече от 100 точки мегдан за подобрение.

Какви са моите впечатления от Холандия и какво й е толкова доброто на здравеопазването? Ами първото, което прави впечатление, е особено силната позиция на домашния лекар. Всичко минава през него, той коли и беси. Любимото лекарство в Холандия е парацетамолът и с него се лекува почти всичко. Основният курс на лечение е парацетамол и да изчакаш две седмици или ще ти мине, или ще пукясаш. Шегата настрана, но веднъж като свикнеш с този култура, си е направо страшно да ти предпишат антибиотик - тогава най-вероятно си на умирачка. Факт е също, че повечето настинки си минават сами за няколко дни. Има много силни протоколи какво да правиш в каква ситуация - всичко е стандартизирано и обяснено. На www.thuisarts.nl (бел. ред. лекар вкъщи в превод) има описание на най-честите оплаквания,  какво ги предизвиква и какво да правиш. Свикнах да го чета, преди да отида на лекар - защото тук се случва да те питат какво мислиш, че ти има.

Ако се наложи, получаваш направление за специализирана помощ. Обаждаш се в болницата за час, който обикновено е след месец. Чакането е неприятно,  но значи не е спешно - при спешност домашния лекар се обажда за теб и ти урежда къде да отидеш веднага. В болницата лекари виждаш много рядко, специализирани медицински сестри (и братя) те посрещат, разпитват, записват, дори преглеждат. Лекарят следи зад кулисите какво се случва, и се включва само при нужда. Странна идея, но явно работи.

Като цяло ми се струва, че холандското здравеопазване е доста консервативно, ефективно организирано и 'опростено' - или стандартизирано. Колкото и да е добро, най-добрия вариант разбира се е да не ти се налага да го ползваш. Особено за бебета. А наложи ли се, добре е да се чувстваш уверен в грижите, които получаваш, или иначе да слушаш майчиния си инстинкт и да задаваш въпроси.

Хайде, със здраве!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец