Да летиш сам с две деца...

...20 седмици бременна с още 2...

...се оказа по-нестрашно, отколкото си мислех. Последните ми спомени бяха още много живи, а и като цяло не се чувствах във форма, като да озъптявам две енергични бомби поне 4 часа самостоятелно, а и в непозната за всички динамична среда.
Пълнена чушка със сирене: важен елемент за нашето леко солово пътуване
Оказа се обаче, че напразно съм брала грижи. Пътуването мина неусетно, а пък мъниците слушаха. Очевидно летенето на с деца на 2 и на 4 години е нещо съвсем различно от когато са на 6 месеца и две години. Останалото е подготовка:

И незабравяйте: играчки и занимавки за Х часа.

  • Подгответе децата за пътуването: къде ще се ходи, как ще се стигне до там, от къде ще минем, колко трябва да ходим... Започнете с глобалната информация от далече ("ще ходим при баба и при дядо", "ще летим със самолен първо тримата, а татко ще дойде, като спим 7 пъти при баба и дядо"), а детайлите се набиват последните два дни. 
  • Не е свързано специално с летене, ама нека помогнат с прибирането на багажа. Дори и да е да си изберат синята или жълтата тениска. Това ги мотивира да помагат и после с носенето (до колкото е по силите им). 
  • Най-лесно и тихо времето минава, когато се храним. Подгответе любими храни, по-възможност здравословни (представете си хипер дете в самолет заради току-що погълната захар!), които да се разпределят за цялото пътуване. Бях помъкнала пълнени чушки със сирене - просто бяха изостанали в хладилника, баница, бебешки чипс, кутийки стафиди, плодове... 
  • Пътувайте леко: количката я оставихме вкъщи (евтините полети генерират повече ръчен багаж, то само количка ни липсваше), памперси и други консумативи взехме точно, колкото да прехвръкнем. За всички пътуващи до България с деца горещо препоръчвам www.bebenaem.com
  • Пригответе занимания за самолета: книжки за четене и оцветяване, моливи, конструктори, пъзели, колички... всичко, което е леко и интересно, най-добро нечесто изполвано или купено специално за случая. На тази възраст вече могат да седят мирно, въпросът и да ги мотивираш.
  • Направете всичко отгоре конкретно за тях: диплома за летене! Нужни материали: лист А4, цветни моливи, 15 минути и малко творческо вдъхновение, стикери за пътуването. А4 се сгъва на две, като книжка. Заглавна страница: самолет или нещо свързано с пътуването с надпис диплома за летене. От вътре се разграфяна на квадратчета и във всяко квадратче рисувам по един момент от пътуването, които сме обсъждали. Стоя мирно на стола с затворен колан при излитане и кацане, паспортен контрол, нося си раницата, пишкам/ходя до тоалетна, рисувам картинка за баба и дядо, ядем чушки, плод, баница, ходя сам до гейта, а после до колата... Любимото ми квадратче беше с едно уше за "слушам мама", от тях направих 3 броя :)

10 минути творчество: спокоен 3 часов полет. Важно: използвам фантазията на децата, ако талантът ми е ограничен ;)


Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец