Пет неща, които не знаехте за домашното раждане

Около мен пак се появиха отново доволен брой бременни. И разговорите неминуему се завъртат около раждането. И различните опции, които имаш за този толкова специален момент. И съмнението какво да изберат. И неразбирането на семейство и приятели, особено ако идват от среди, където раждането се смята за медицинска интервенция.

Аз имах щастието да имам право да избирам. И Ноеми, и Данаил са родени вкъщи и за мен това беше правилният избор. И днес искам от първо лице да споделя пет факта за тези специални преживявания.

 1. Домашното раждане не е приумица и безотговорна постъпка, а избор, който се подкрепя от тукашната здравна система.
  Акушерката, която следи бременността, е специално обучена да открива отклонения в протичането й - като цяло бременността тук не е заболяване, ами нормално за здравата жена състояние. При наличие на индикации за отклонения бременната се предава за наблюдение на гинеколог и тогава опцията за раждане у дома отпада. По време на самото раждане акушерката бива асистирана от втора специализана акушерка. Здравето на майката и детето водещи във всеки момент и ако се наложи, всички се местят в болницата. Най-хубавото е разбира се, когато всичко започне и завърши в собствените четири стени. 
 2. Моят дом е моята крепост.
  Чували сме, че вкъщи и стените лекуват. Това важи с пълна сила за раждането - вкъщи имаш пълна свобода да правиш това, което искаш, всичко, което ти е нужно, е около теб. С Ноеми правих баница в началото, което ти отвлича вниманието и съответно помага самия процес да протича по-бързо. Любимите миризми, твоето си легло, банята, твоите книги, музика - това, което ти се прииска, когато ти се прииска. Няма да повярвате, но си подремнах по време на контракциите, акушерката ни събуди, като дойде към 1 да види до къде сме стигнали. 
 3. Ами епидуралната упойка?
  Да, това е факт - обезболяването в домашни условия е много ограничено - това е нещо, което избираш. С него обаче избираш и да вярваш в собственото си тяло и природата, както и по-малко малко (излишни) медицински манипулации, и липсата на екзотични бактерии и вируси, които виреят отлично в болнична обстановка. 
 4. Не, няма мръсни чаршафи и кърпи.
  Всички бременни - понякога бебето не изчаква мама да стигне до болницата - трябва да имат комплект с материали за раждане вкъщи. Освен щипка за пъпната връв, има различни чаршафчета за еднократна употреба и найлони - и големи торби за боклук, в които изчезва всичко използвано. Спалното бельо влиза в пералнята - това е една от задачите на втората акушерка - веднага, когато отидеш да се къпеш, след първите моменти с бебето.
 5. Първите моменти заедно у дома - безценни!
  Бебето е дошло на бял свят, нагушкали сте се, то се е опитало да глътне първото млекце, премерено и облечено е - става време и ти да се освежиш. След душа обличаш чиста пижама и се мушкаш в своето креватче до бебето. Татко също е там. Можете да останете дни наред заедно между завивките - да си почиваш и да се опознавате! 
Понякога нямаме избор. 

Пожелавам на всички да могат да избират. 

А на тези, които имат избор, да бъдат подкрепени от тяхното обкръжение - която и опция да обмислят.  

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Мартеници 2: гайтан и усукан конец

Торта-заек за рожден ден