По нужда

Имах си една мечта: да се отървем от памперсите на Ноеми. Лятото я пусках по голо дупе, а тя си пишкаше наволя - като се отделяше в някой ъгъл, за да не я безпокоим. Усмивка през зъби и продължаваме напред. Имаше някакви случайни моменти, когато в гърнето се оказваха отпадни води, но реално истинската победа се състоеше в това тя да седне на гърнето.

Имаше един ден лятото, когато се изпишка два пъти в гърнето и пусна една дърадонка в голямата тоалетна, но тогава явно реши, че може, и съответно отказа го прави повече. Но иначе искаше да ходи без памперс.

Вече даже не я й питах, докато тя в яслата казала, че иска да пишка и от раз се изпишкала. Една седмица по-късно тя си ходи само с гащички, дори и навън и всички отпадъчни материали биват изхвърляни директно в голямата тоалетна. Чудо!

Дори и най-модерната техника не помогна - въпреки че е популярна играчка за Данаил. Вероятно като му дойде в времето да я ползва, ще е изгубил тотално интерес.
Предполагам, че се досещате колко се гордея с малката принцеса. Но освен да се похваля, искам да споделя няколко практики около памперсите, които ми бяха много полезни.

1. Идея за спестяване: през деня сменяме памперсите по-често от през нощта (когато в идеалния случай спим). Затова през нощта слагам най-големия размер, който им става на килограми, а през деня карам на предния. Така до последно и двамата носеха 4ки, а Ноеми спеше с 4+ или 5.

2. Течащи памперси през нощта: Ноеми редовно се будеше лятото в локвичка. Две неща помогнаха:
- никакво пиене на вода в кревата: това й беше тактиката за отлагане момента на заспиване лятото. Както си спи по корем, никакъв памперс не можеше да удържи спускания бент. Ако дадеш 30 минути време между последното умерено пиене и лягане, нещата изглеждат значително по-добре.
- смяна на памперса преди аз да си легна: освен спускания бент го има и църцорещия момент, малко по малко, но пък близо 12 часа. Все още проверявам колко е пълен памперса, преди да си легна, и обикновено го сменям. Невероятно как някой може да те отвие, да ти свали пижамата, да ти махне памперса и да инсталира нов - докато то си спиш сладко по корем, цялото в абсолютна тъмнина.

3. Добрият пример: тоалетната би трябвало да е момент за теб си, но отваряйки вратата и поканвайки мъника, го учиш и мотивираш да опита. Дори сега ми се налага понякога аз да мина първа, защото Ноеми се колебае.

П.С. Искрени извинения на всички бъдещи родители за натуралистични детайли. От друга страна свиквайте - от едно лайно се започват много дълбоки разговори.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец