Литературен разбор

Въведение
В нашата библиотека има голяма секция с романи на английски. Веднъж грабнах една на сляпо и открих един нов литературен жанр: Chick lit. Станах фен на английската такава.

Дефиниция
Виж официалната в Уикипедия. Моята е абсолютно нереално, но пък иначе приятно губене на време. Упражнение на чужд език (бонус). Пример: Бриджет Джоунс, книгата. Или Сексът и градът, пак книга, която да, съществува. Демек книжната версия на ром ком-а. 

Типажи
Главният герой е между 30 и 40, много успешен, със завидна кариера и финансово състояние, с невероятно чувство за хумор, неизменно невероятен красавец и голям играч/разбивач на женски сърца. Заобиколен от себеподобни, те се впускат в нощния живот на Лондон, запивайки и забивайки женските си еквиваленти. Но всъщност героят има огромно добро сърце и просто не е попаднал на жената, която да го опитоми.
Главната геройня е обикновено в средата на двадесетте, но в никакъв случай на повече от 35. Тя има - в собствените си очи - невзрачна външност, много е трудолюбива, но не работи в офис, а по-скоро е артист или творец в широкия смисъл на думата (предприемачка със собствена магазинче за нещо си). Може да се похвали със солиден брой връзки с неудачници или просто неподходящи хора. Неизменно живее в малък град/село, където е част от общността и помага на другите.  

Сюжетна линия
Героят и геройнята се сблъскват някъде неочаквано. Тя е впечатлена, той не. След време обстоятелствата го карат да напусне столицата и да се премести в провинцията, където - изненада! - тя му се оказва съседка. Двамата задължително започват връзки с други невероятно красиви и желани екземпляри, като междувременно като приятели преодоляват препятствия, пият си заедно и остроумничат. Попадат в неловки ситуации, където интерпретират нещата грешно, но са твърде горди да получат обясниние от другия или да попитат аджеба какво става. Другите връзки не се получават, но който скъса първи го крие, докато другият (обикновено мъжът) не признае, че всичко е приключило. Историята свършва с първата целувка или малко след това, за да се разплетат и вторичните сюжетни линии.   

Други доминиращи теми/повтарящи се типажи
  • Според корицата всичките книги са бестселъри според някой реномиран вестник
  • Животът в малкия град/село и сплотенността на жителите му
  • Селската клюкарка, която в голяма степен помага двамата да се съберат
  • Някоя жизнена и енергична баба, която се сприятелява с главната геройня и внася внук за вторична сюжетна линия
  • Съсед(к)и, които се оказват най-добри приятел(к)и и споделят всички перипетии
  • Критична ситуация с поддържащ герой, която сплотява общността и изглажда конфликт
Source: amazon.co.uk
Заключение
Или съм ви зарибила: книгата, която току-що завърших е на jill mansell, ако я пуснете в гугъл, той ще ви изплюе е други подобни авторки; или съм ви дала рецепта за ново начинание, в който случай искам10% от приходите за следващата книга.


Приятно четене/писане!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец