Бебе: очаквай неочакваното 0 до 3 месеца

Матео и Хана чукнаха четвърт година. И за пореден - трети, ако сме точни -път се удивих на промяната, която бавно, но неумолимо настъпва. Спомняйки си потреса от промяната при Ноеми, леката уплаха при Данаил, а сега изненадата, споделям опит.

Бебето е родено, бебето е вкъщи. Каква е основната задача? Определено първите дни е да си пийне мляко, да си възстанови килограмите при раждането и след това да надава добре. Фокус: бебета да оцелее.

Две седмици след раждането започва нова фаза. Бебето функционира, сега е моментът да се работи върху оцеляването на мама (и татко). Фокусът се мести върху съня. Като се нахрани, бебето трябва да спи. И след това се буди за следващото хранене. Мирно и доволно спящото позволява на мама да разчисти малко бойното поле вкъщи, а ако е достатъчно съобразителна да поеме глътка въздух или дори да подремне. Това е моментът, когато бебето се дундурка и се люшка на ръце, за да може да бъде пуснато укротено в креватчето. Това е времето, когато се правят кръгчета с колата за малко тишина и спокойствие. Или пък когато количката и обиколките из квартала са гаранция за момент за себе си.
 Сладка тишина.
Тъкмо влизаш в ритъм и един хубав ден, след половин час разходка навън, правейки планове за останалия час спокойствие, виждаш едни ококорени очи в количката. Огромни. И те гледат. Леко притеснена скъсяваш разходката. За всеки случай. След няколко дена намираш същите ококорени очи в креватчето, когато се промъкваш да прибереш сухото пране. Не плаче, а се кокори. Когато обаче усеща как се опитваш незабелязано да се измъкнеш на заден ход, надава вой. Какво става? Защо не спи? Има още час до следващото хранене. Какво да го правя?

(А сега си представете два чифта ококорени очи...)
Два чифта ококорени очи правят упражнения
Ами това е нормално, бебето расте и започва да организира съня си по друг начин. Когато е будно пък иска компания и забавление. На столчето докато мама простира или готви - не забравяйте да му обяснявате най-безумните детайли от процеса - са празник за мъника. Наградата са широки усмивки и гукане. И надеждата за непрекъснат нощен сън и по-малко, но пък по-дълги дрямки пред деня. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец