Рожден ден по време на корона

Това ни е последният детски рожден ден в пандемията тази година, но някак повече се наложи да го мислим. Първият беше в самото начало, когато си бяхме заточени вкъщи. Вторият рожден ден беше в крехка възраст и съответно сам по себе си си беше събитие с тортата, подаръците и песните. Виж сега когато сме в полупостоянно състояние на изолация, когато животът за децата е нормален в рамките на ограниченията, ни се наложи да постъпим творчески. Още повече че за самия рожденик да си има парти беше много важно.

Първо празненство - в училище. Какви се ограниченията? Ами до миналата година родителите присъстваха на честването в клас, черпеше се с каквото решиш, включително и собствени произведения (какаово - орехиви топчета с фурми върху неутрални пуканки). Сега само с опаковано от супера. След като и децата започнаха с недоволство да споменават поредното черпене с чипс, представете си за какво иде реч. За Ноеми бях изписла името й с бонбони и всяко дете можеше да си отчопли по едно шоколадче. За Данаил исках нещо подобно, но нямах картон. Затова го направих на огромен балон - да не се забравя пръчка, на която да се закачи балонът за черпенето. 

За детското парти няма много ограничения - децата до 12 години тук често не се броят за хора, когато става дума за ограниченията. На Данаил не му беше лесно да реши кого иска да покани от новия си клас и цялото до толкова се закучи, че ние предложихме да покани всички момчета от новия си клас (12 на брой - помощ!). За щастие младежът накрая си избра трима другари и ни се размина голямата лудница.

Цялото събитие беше ограничено до 2 часа, сутринта, докато всички още бяха във форма. Стандартните процедури по захарното натравяне с торта и подаръците отнемат към 30 мин, свободна игра малко и трябва да се запълни един час. Момчета е хубаво да се натичат навън. Ровейки се из интернет за идеи се натъкнах на нещо лесно приложимо и разнообразно.Търсене на динозаври навън! Нужни са:

  • писмо до рожденика и неговите гости от експерт по динозаврите като например Дорис Диплодокус, че в квартала им са забалязани динозаври и тя има нужда от помощ да ги открие. 
  • собствено напечатана диплома, която е хубаво да не забравите да им дадете накрая
  • малки динозавърчета за всички участници, които те трябва да намерят
  • тебешир, с които да очертаете марширута, които трябва да следват и да решават задачи. В зависимост от желанието и възможностите марширутът може да е компактен или пък дълъг - има 7 задачи и ако искате да мине повече време и децата да потичат повече, просто вкарайте повече пълнеж/стрелки между задачите.
  • надути балони колкото броя на децата
  • ролка тоалетна хартия, с която да ги увиете, а те да трябва да се освободят от нея
  • сравнително сух кейк (ontbijtkoek или меденки), коита да се завърже на пръчка и децата да трябва да го лапат
Звучи малко безумно, нали? Ето ви и задачите, за да се вържат нещата
  • За загрявка: започнете със старт и после през 10 метра стрелки. В началото можете да ги врътнете в кръгче, за де сте сигурни, че ще следват. Въпроси за загрявка: с коя буква започва думата динозавър? Колко букви има тя? Кои динозаври знаете?
  • Втората задача е за излюпването на динозавърчета от яйцата. Надутите балони са яйцата и  трябва да се спукат, колкото се може по-бързо
  • За третата задача ви трябва по-уединено място или хората ще се плашат: как правят динозаврите?
  • За следващата задача ви трябва старт и финиш - ще имитираме как тичат различни динозаври - много бърз, много тежък, подскачащ... няма граница за фантазията - за да се запалят, само показвайте и после ги чакате да се върнат задъхани и щастливи на старта за следващото кръгче.
  • Прескачахме отпечатъците на динозаври. Понеже носихме тебеширите с нас, те започнаха сами да си ги рисуват.
  • Динозаври с дълъг врат си похапват от най-високите листа

Хапкане на "хрупкави листенца" - индивидуално...
...или отборно


















  • Увиите ги като бебета динозавърчета с тоалетна хартия и нека да се излюпят
  • Накрая остава да намерят само скритите динозаври - същевременно и подаръчето от рождения ден

Увиването с тоалетна хартия е трудно - къса се


Приятен празник и на вас с тези идеи!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец