Бебе в кухнята

Най-творческият ми момент за деня е в късния следобяд, когато умората започне за натежава, а кулминацията на деня (вечеря - баня - лека нащ) тепърва предстои.
Към 4 часа започвам да поглеждам нервно часовника и да се чеша зад ухото. Първата загадка е какво ще готвя за вечеря. Ако съм го измислила е прекрасно, 1:0 за мен, ако съм все още чудеща се, нещата са на кантар. В 6 часа ресторантът трябва да е отворен, така че се започва лудо търсене из запасите, защото сме закъснели за пазар.
Първото изпитание е преодоляно, сега започва предизвикателството по изпълнението. Изпълнението трябва да отнема не повече от 30 минути, това е основно правило. Защо ли? Ами да започна от по-малкото усложнение: по това време Данаил е неспокоен, като най-лесно е да го взема в кенгуруто. Затруднение - да, но истинското усложнение е неговата кака, която изведнъж става неочаквано любвеобилна и иска само да се гушка. Опитайте се да нарежете картофи, докато някой се е закачил на панталона ви и ви тегли за прегръдка с целите си 11 кг. Какво се прави в този случай? Все още търся панацеята (анти-телевизия съм, да видим до кога), но няколко успешни трика, които печелят минутки и ни приближават до нещо ядливо:


  • Дръжте опонента си близо до себе си. Малко противоречиво, но поне не трябва да тичам до другата стая, защото се чува трясък и/или рев.
  • Включете го в процеса на приготвяне. Ваденето на лъжиците от миялната е забавно, а търчането с кошницата за тях истински купон (излишно е да казвам, че поне острите ножове трябва да са отстранени, преди помощникът да се включи). Днес опитах и нещо ново - качих я на плота и тя ми вадеше брюкселското зеле, едно по едно, от торбата, за да го чистя. Съветват да оставяме децата да помагат с приготвянето на зеленчуците, защото после са по-склонни да ги ядат. Действително се случи чудо - Ноеми яде много брюкселско зеле (бел. ред. в момента сме във фаза, че отказваме зеленчуци).
  • Обяснявайте и показвайте, докато тя седи в столчето си. "Това е чиния и сега в нея ще сложим..." - отнема време, но поне напредвам. Само инсталирайте очи на гърба, ако мъникът се изправя на стола - за да няма паданици.
Ако имате други изпитани номера, споделете - това, което днес работи, утре не помага въобще. Добър апетит!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Мартенички

Торта-заек за рожден ден

Мартеници 2: гайтан и усукан конец